Her ne kadar ilkel bir araç gibi dursa da bugün hala Türkiye’de dilekçe yazmamız gereken noktalar oluyor. Özellikle resmi kurumlarda bazen gereken dilekçe için; görevli bize “Bu konuda siz dilekçe yazın.” dediğinde bir garip oluyoruz, endişeye düşüyoruz. Dilekçenin nasıl yazıldığını ilkokulda öğrenmiştik ama hiç bir detay hatırlamıyoruz. Bu yüzdendir ki ya dilekçe örnekleri inceliyoruz ya da dilekçenin nasıl yazıldığı ile ilgili görevlilere danışıyoruz. Hatta öyle ki biz dilekçe yazmayı bilmiyoruz diye bazı devlet dairelerinde para karşılığı dilekçe yazan görevliler bile hazır bekliyor.
Dilekçe 5 temel öğeden oluşur. Şimdi tek tek bu öğeleri inceleyelim;
1- Başlık: Başlık; dilekçemizin hitap ettiği kurumun adı ve gerekliyle şubesidir. (Örnek: -Bakırköy İlçe Emniyet Müdürlüğü-, -Gazipaşa İlköğretim Okulu, İnegöl-)
2- İstek/Şikayet: Dilekçeyi yazma sebebimizin bulunduğu kısımdır. Bu kısımda kısa ve öz cümlelerle ihtiyacımızı gerekli tüm bilgilerle birlikte anlatmamız gerekiyor. Örneğin bir okula dilekçe yazıyorsak; içeriğinde okul numaramızı, bir kuruma dilekçe yazıyorsak içeriğinde kurum ile olan ilişkimizi mutlak belirtmeliyiz.
3- Saygı/Arz: Bir dilekçenin olmazsa olmazı arz sözüdür. Her dilekçenin sonuna yeni bir paragrafta “Gereğinin yapılmasını arz ederim.” cümlesi eklenir. Bu her dilekçenin değişmez ve klasik öğesidir.
4- Tarih/Ad Soyad/İmza: Dilekçenizin en alt kısmına sağ köşesine; önce tarihi, altına isminizi soyisminizi ve onun da altına imzanızı atmanız gerekmektedir. Yoksa dilekçeniz kesinlikle geçersiz sayılır.
5- Adres: Dilekçelerdeki en çok unutulan öğe olan adres de sol alt köşeye yazılır. Adressiz bir dilekçenin sonucu bize ulaşamaz; bu yüzden adres çok ama çok önemlidir.
6- Ek(Opsiyonel): Bazı dilekçelerde gerekli belgeler vardır. Örneğin vize dilekçesinde; vize talep formu, kimlik fotokopisi, tapular vs. Bunlar da EK belgelerinde sunulur.
Dilekçenin  biçimi de çok önemlidir. Çizgisiz, temiz bir A4 kağıdına; siyah ya da lacivert tükenmez ya da dolma kalemle yazılmalıdır. Dilekçelerde mutlaka kağıdın üstlerinden ve yanlarından boşluklar bırakılmalıdır. Dilekçe biçimini bu linkteki resme bakarak anlayabilirsiniz.
Şimdi sizlere Dilekçe Nasıl Yazılır? konusunu geçtikten sonra, bir kaç dilekçe örneği sunalım.

Yorum Gönder

Templated by Blogger Items